Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 2,5 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1,3 dl tej
- 3 csipet só
- egy citrom reszelt héja
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg barna cukor
- olvasztott vaj
Az élesztőt felfuttatjuk és a többi hozzávalóval együtt kelt tésztát gyúrunk. Ezután a duplájára kelesztjük, kb 30-40 percig.
Keverjük össze a 10-10 dkg darált diót és a barna cukrot. Én azért használtam barna cukrot, mert sokkal jobban karamellizálódik a többinél és így sokkal fincsibb.
A tortaformánkat kikenjük vajjal és szórunk bele egy keveset a cukros diós keverékből.
Szinte minden recept azt írja, hogy a megkelt tésztát nyújtsuk ki és pogácsa szaggatóval szaggassuk ki....
Számomra ez csak több időt és mégtöbb mosatlant jelent! Ezért én a megkelt tésztából lecsíptem kis darabokat, melyeket aztán a kezem segítségével golyóra formáztam. Ezután belemártottam az olvasztott vajba, majd meghempergettem a cukros dióba. A formába raktam, szorosan egymás mellé. Mivel nekem elég kicsi volt a tortaformám, így én raktam egy sort a tetejére is. Persze a két sor közé is szórtam a dióból, valamint a megmaradt mennyiséget a tetjére szórtam.
Újabb 30 perc kelesztés következett. Ez idő alatt a sütőt előmelegítettem 170 fokra és az újra megkelt galuskákat 25-30 percig sütöttem. Tűpróbát végeztem a biztonság kedvéért.
Vanília sodóval tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése