2013. november 22., péntek

Aranygaluska

Még sosem készítettem aranygaluskát, de egyszer mindent ki kell próbálni :)

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2,5 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1,3 dl tej
  • 3 csipet só
  • egy citrom reszelt héja

  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg barna cukor
  • olvasztott vaj


Az élesztőt felfuttatjuk és a többi hozzávalóval együtt kelt tésztát gyúrunk. Ezután a duplájára kelesztjük, kb 30-40 percig.
Keverjük össze a 10-10 dkg darált diót és a barna cukrot. Én azért használtam barna cukrot, mert sokkal jobban karamellizálódik a többinél és így sokkal fincsibb.
A tortaformánkat kikenjük vajjal és szórunk bele egy keveset a cukros diós keverékből.

Szinte minden recept azt írja, hogy a megkelt tésztát nyújtsuk ki és pogácsa szaggatóval szaggassuk ki....
Számomra ez csak több időt és mégtöbb mosatlant jelent! Ezért én a megkelt tésztából lecsíptem kis darabokat, melyeket aztán a kezem segítségével golyóra formáztam. Ezután belemártottam az olvasztott vajba, majd meghempergettem a cukros dióba. A formába raktam, szorosan egymás mellé. Mivel nekem elég kicsi volt a tortaformám, így én raktam egy sort a tetejére is. Persze a két sor közé is szórtam a dióból, valamint a megmaradt mennyiséget a tetjére szórtam.
Újabb 30 perc kelesztés következett. Ez idő alatt a sütőt előmelegítettem 170 fokra és az újra megkelt galuskákat 25-30 percig sütöttem. Tűpróbát végeztem a biztonság kedvéért.
Vanília sodóval tálaltam.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése