2014. augusztus 21., csütörtök

Francia almás pite

Szerintem nincs nagyon olyan ember, aki ne szeretné az almás lepényt! Manapság nagyon menők a piték! És ha az almát kockára vágod és nem reszeled, máris hívhatod franciának! :) Amikor elkészült pedig egy nagy gombóc vanília fagyival tálald, hogy tuti legyen a siker! Így lehet egy régi nagy kedvencet új ruhába bújtatni!

Hozzávalók:

  • 125 g porcukor
  • 250 g vaj (hideg)
  • 375 g liszt
  • 2 tojássárgája
A hozzávalókat  összegyúrjuk és fóliába csavarjuk. Amíg elkészítjük a tölteléket, hűtőbe rakjuk.
Kb 6-8 nagy szem almát megpucolunk és összekockázunk. Az hogy mekkorára kockázzuk szerintem ízlés dolga. Jó alaposan megforgatjuk fahéjban, amennyiben szükséges cukorban. Én mindig édes almát választok, így nem igényel hozzáadott cukrot.

Pite vagy tortaformába belenyomkodjuk a tészta 2/3 részét, úgy hogy az oldalára is jusson. Villával szurkáljuk meg. Majd megszórjuk zabliszttel (darált zab), mert ez fogja felszívni az alma levét, így nem fog elázni a tészta. Ezután beletesszük a kockázott almákat. A tetejét vékonyan meghintjük barna cukorral, ami majd sütés közben jól rákaramellizálódik.
A maradék tésztát pedig a tetejére rácsozzuk. Én ezt úgy csináltam gyorsan, hogy lecsíptem a tésztából egy darabot, amit egyenletesen kihengergettem a kezemmel, majd ráfektettem a pitére, ahol egyenletesen rányomtam. Ezt folytatva rácsoztam be a pite tetejét.
Ezután már csak az van hátra, hogy lekenjük a tetejét egész tojással és készre süssük kb. 180 fokon 30 perc alatt.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése