2014. január 29., szerda

Diétás rákóczi túrós

Az utóbbi napokban izgatta a fantáziámat a rákóczi túrós. Így azon gondolkoztam, hogyan lehetne megvalósítani ennek a diétás verzióját......és így született meg ez a recept!

Hozzávalók a tésztához:

  • 100g mandulaliszt
  • 100g zabliszt
  • 75g kókuszzsír (felolvasztva)
  • 25g xilit
  • 1 tojás
  • 1 ek víz
  • 2 tk szódabikarbóna
Az összes hozzávalót egy tálba rakjuk és kézzel jó alaposan összedolgozzuk. Majd egy tepsibe nyomkodjuk. Én egy 21x32 centiméteres tepsit használtam. Kikenni nem kell, hiszen a kókuszzsír és a mandulaliszt zsírossága miatt könnyen kivehető lesz. Villával megszurkáljuk és picit elősütjuk, kb 10-15 perc.

Amíg sül kikeverjük a túrós részt.
Hozzávalók:
  • 0,5kg laktózmentes túró
  • 2 tojás sárgája
  • 8 ek xilit
  • 1 vaília kikapart belseje vagy 1tk vanília kivonat
Kivesszük a sütőből a tésztát és óvatosan megkenjük cukormentes sárgabarack lekvárra. Ezután rásimitjuk a túrós krémet és visszarakjuk a sütőbe, míg át nem sül. Ezt onnal lehet látni, hogy a teteje úgy fok kinézni, mintha "bőrös" lenne, de végezhetünk tűpróbát is. Ezt kb. 15 perc alatt lehet elérni. 
Az én sütőm ősrégi, így én majdnem a legalacsonyabb fokozaton sütök, hogy meg ne égjen. De akinek jó a sütője az kb. 180 fokon süsse.

Tojásfehérje hab:
  • 5 tojásfehérje
  • 2 ek xilit
A fehérjét kemény habbá verjük, félidőben hozzáadjuk a xilitet.
Amikor megdermedt a túró a tésztán, kivesszük a sütőből és egyenletesen eloszlatjuk a tetjén a tojásfehérje habot. Majd a cukormentes sárgabarack lekvárral "berácsozzuk" a tetejét.
Eredetileg a fehérjét kellene habzsákba tölteni és annak segítségével rácsozni, majd közé lekvárt tenni, de ezt én kicsit leegyszerűsítettem és még habzsákot se kell mosogatni :) Szerintem így is ugyan olyan jól néz ki!
Szóval ezután visszetesszük a sütőbe, kicsit lejjebb vesszük a hőfokot, olyan 120-ra. Addig sütjüt, amíg a teteje aranybarna nem lesz, én legalábbis így szeretem.
Várjuk meg teljesen, míg kihül és csak utána szeleteljük. Másnap szerintem még finomabb, mert addigra jól összeérnek az ízek.
Sok sikert, imádni fogjátok! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése