2014. április 24., csütörtök

Citromtorta II. (paleo)

Már készítettem egyszer paleo citromtortát, így gondoltam elkészítem még egyszer. De ezúttal változtattam a krémen... iszonyatosan finom lett, minden túlzás nélkül.

Hozzávalók a tésztához:


  • 200 g zabliszt (darált zabpehely)
  • 200 g darált mandula
  • 150 g kókuszzsír
  • 20 g xilit
  • 2 tojás
  • 3-4 ek víz
  • 2 tk szódabikarbóna
Az összes hozzávalót egy tálba kimérjük és kézzel összedolgozzuk. Csatos tortaformába nyomkodjuk, úgy hogy a forma falára is jusson. Villával megszurkáljuk és 180 fokon 15-20 percig készre sütjük.

Hozzávalók a krémhez:
  • 5 egész tojás
  • 4 tojássárgája
  • 3 dl citromlé
  • 3 citrom  reszelt héja
  • 22,5 dkg kókuszzsír
  • 7 dkg méz
  • 8 dkg xilit
Kimérjük a hozzávalókat egy tálba és gőz fölött állandó kevergetés mellett besűrítjük. Ahogy elkezd melegedni és olvadni a kókuszzsír eléggé furán néz ki, de nem kell megijedni, idővel szépen feloldódik és egyenletes állagú sűrű krémet fogunk kapni. Miután besűrűsödött lehűtjük (kevergessük), hűtőben tároljuk, ahol még tovább sűrűsödik.

Tojáshab:
  • 4 tojásfehérje
  • 3 ek xilit
A fehérjét és a xilitet egy tűzálló tálba tesszük, majd gőz fölött robotgéppel kemény habbá verjük. Figyeljünk rá, hogy nehogy megsüljenek a tojások. Amikor elkészült a tojásfehérje hab, összerakjuk a tortát.

Mikor elkészült a tésztánk, rásimítjuk a kihűlt krémet, majd a tojáshabot. Ezután betesszük a sütőben és a tortánk tetején lévő fehérjét picit "rápirítjuk".
Várjuk meg míg teljesen kihűl, mielőtt felvágjuk!

Én a krémet egy nappal előbb készítettem el, majd másnap raktam össze a tortát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése