2013. március 10., vasárnap

Bon-bon...minden mennyiségben

A kedvencem a csoki és abból is az étcsoki, de bármilyen csokiból (ét, tej, fehér) lehet készíteni bon-bont. A bon-bon készítésnél az egyik legfontosabb dolog a minőségi csokoládé beszerzése! Valamint mindenképp szerezzünk be még maghőmérőt, hiszen itt nagyon fontos a megfelelő hőfok.
Már sokszor készítettem különféle bon-bonokat, de valahogy sosem lett az az igazi roppanós, fényes. Aztán karácsonyra a Szamos Marcipánhoz kaptam egy bon-bon készítő tanfolyamot drága szüleimtől, ahol elsajátítottam a dolog csinját-bínját :)
Tehát, vízgőz fölött megolvasztom a csokoládét (semmiképpen se mikróban, mert megéghet). Majd következik a temperálás (ettől lesz fényes és roppanós). A Szamosnál is a gránitlapos megoldást tanultuk, de nekem se gránitlapom és sokszor időm sincs rá, ezért én egy számomra egyszerűbb és gyorsabb teknikát fejlesztettem ki. A gránitlapos temperálást itt megnézheted.
Én az olvasztott csokit egy lapos nagy tálba/tányérba szoktam önteni, ahol kanál segítségével elkezdem hűteni. A maghőmérő segítségével megmérem a hőmérsékletét és addig hűtöm, amíg az étcsokoládé esetében 31-32 fok, tej- és fehér csokinál 29-30 fok nem lesz. Ezután jöhetnek a kiöntő formák. Nekem van műanyag és szilikon is, bár a műanyagot jobban szeretem, mert könnyebb vele dolgozni, ám drágább is. Szóval a csokit beleöntöm a formába, hogy teljesen ellepje, majd kiborítom belőle és egy spatula segítségével leszedem a forma tetején maradt felesleget. Így pont annyi csoki marad a formában, ami a külső "mázt" fogja adni. És mehet a hűtőbe pár percre, amíg megdermed.
Amint megdermed, lehet tölteni. Nálunk a marcipánnal töltött variációk mennek a legjobban.
Kedvenc töltelékeim:
Marcipán különböző likőrökbe áztatva (pl narancs).
Aszaltszilvás-marcipános: az aszaltszilvát beáztatom házipálinkába (legalább egy éjszakát) és a közepébe nyomok marcipánt
Kókuszos: vaj megolvaszt, bele cukor és kókuszreszelék (de a vajat olvasztott fehércsokival is lehet helyettesíteni, de akkor már szerintem nem kell bele cukor)
Csokikrémes: olvasztott csoki, tejszín
Amikor megtöltöttem a bon-bonokat jöhet a tetejére újra az olvasztott csoki (figyelni kell a hőfokra, mert már biztos kihűlt, így vagy melegítek rajta vagy öntök hozzá egy kevés meleg csokit, hogy ismét meglegyen a kellő hőfok). Majd határozott mozdulatokkal hozzáütögetem párszor az asztalhoz, hogy kijöjjenek a felesleges levegőbuborékok, majd spatula segítségével lejön róla a felesleg és mehet a hűtőbe. Amint megdermedt csak ki kell szedni a formából és lehet is enni. Én ajándékozni rendszeresen ezt szoktam, különböző alkalmakra, így én csomagolom :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése