Hozzávalók a tésztához:
- 1, 5kg liszt
- 1 csomag élesztő
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 doboz tejföl
- 1liter tej
- 3 tojás
- 25dkg kristálycukor
- 1 kocka rama margarin
- csipet só
Én sosem használok margarint....szerintem nem kell elmagyarázni miért. Helyette 25 dkg vajat tettem bele.
A lisztet, sót és a sütőport egy tálba teszem.
Az élesztőt felfuttatom. Vagyis körülbelül 2dl tejbe rakok egy kanál cukrot és belemorzsolom az élesztőt és folyamatos keverés mellett elkezdem melegíteni. Majd leveszem a tűzről és félrerakom, varom hogy felfusson.
A liszthez öntöm a meleg tejet, majd a felfuttatott élesztőt. Beleteszem a 3 tojás sárgájàt, a vajat, a tejfölt. Addig dagasztom, amíg a tészta el nem válik a kezemről. Konyharuhával letakarom és meleg helyre teszem.
A kalácsot 3 különböző töltelékkel fogom megtölteni. Míg varom, hogy megkeljen elkészítem azokat.
Hozzávalók a töltelékhez:
Almatöltelékhez:
- 0, 5 kg reszelt alma
- 1 evőkanál fahéj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 ek zsemlemorzsa
- 0, 5dl olaj
- 20dkg kristálycukor
Az almát kinyomkodom és az olajjal lassú tűzre teszem. Ráöntöm a fahéjat, vaníliás cukrot és a kristálycukor. Mikor mindez megpirult leveszem a tűzről és beleteszem a zsemlemorzsát, majd hagyom kihülni.
Nekem nagyon sok cukor van benne túl édes, legközelebb kevesebb cukrot teszek majd bele.
Csokis töltelékhez:
- 25dkg margarin (én vajat használtam)
- 25dkg porcukor
- 1 csomag kakaópor
- 2 csomag vaníliás cukor
A kakaót a cukrokkal és az olvasztott vajjal jól összedolgozom és ezt is félreteszem.
Ez is elég édes, így legközelebb csak 18dkg porcukrot teszek majd bele. (Szerintem bőven elég)
Diós töltelékhez:
- 25dkg darált dió
- 1 ek fahéj
- 1 ek kakaópor
- 3 csomag vaníliás cukor
- 1 egész citrom reszelt héja
- 20dkg kristálycukor
A hozzávalókat összekeverem és félreteszem. Szintén túlságosan édes, elég bele a fele cukor mennyiség.
Ennyi idő alatt már megkelt a tészta. Mivel ebből az adagból két hatalmas tepsire való kalács jön ki, így először is megfelezem. Az egyik felét sodrófával lisztezett gyúródeszkán közepes vastagságúra nyújtom (3cm). Késsel 3 felé vágom, kb 15cm-es vastagságú csíkokra.
A három különböző csíkra, rakok a 3 különböző töltelékből (de csak a felét, mert még van egy adag tésztánk). Majd feltekerem a csíkokat és így 3 rudat kapunk. A 3 rudat egymás mellé helyezem és összefonom őket. Belerakom a tepsibe és tojásfehérjével lekenem. Majd 160 fokos előmelegìtett sütőbe aranybarnára sütöm.
És ezt megismétlem a maradék tésztával is.
A képen látható kalács, csak fél adag...hát nem mondom elég bőséges lett. De az biztos, hogy még 3 nap múlva is isteni finom puha volt. Nekünk egyedül a tölteléket voltak túl édesek, de legközelebb kevesebb cukorral már tökéletes lesz:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése