2013. március 16., szombat

Fonott kalács-Bangó Margit receptje

A recept Bangó Margit szakácskönyvéből való. Most leírom a könyvben található receptet,  bár az adag rettenetesen sok szerintem.


Hozzávalók a tésztához:

  • 1, 5kg liszt
  • 1 csomag élesztő
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 doboz tejföl
  • 1liter tej
  • 3 tojás
  • 25dkg kristálycukor
  • 1 kocka rama margarin
  • csipet só
Én sosem használok margarint....szerintem nem kell elmagyarázni miért. Helyette 25 dkg vajat tettem bele. 

A lisztet, sót és a sütőport egy tálba teszem. 
Az élesztőt felfuttatom. Vagyis körülbelül 2dl tejbe rakok egy kanál cukrot és belemorzsolom az élesztőt és folyamatos keverés mellett elkezdem melegíteni. Majd leveszem a tűzről és félrerakom, varom hogy felfusson.
A liszthez öntöm a meleg tejet, majd a felfuttatott élesztőt.  Beleteszem a 3 tojás sárgájàt, a vajat, a tejfölt. Addig dagasztom, amíg a tészta el nem válik a kezemről. Konyharuhával letakarom és meleg helyre teszem. 

A kalácsot 3 különböző töltelékkel fogom megtölteni. Míg varom, hogy megkeljen elkészítem azokat.

Hozzávalók a töltelékhez:

Almatöltelékhez:
  • 0, 5 kg reszelt alma
  • 1 evőkanál fahéj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 0, 5dl olaj
  • 20dkg kristálycukor
Az almát kinyomkodom és az olajjal lassú tűzre teszem. Ráöntöm a fahéjat, vaníliás cukrot és a kristálycukor. Mikor mindez megpirult leveszem a tűzről és beleteszem a zsemlemorzsát, majd hagyom kihülni. 
Nekem nagyon sok cukor van benne túl édes, legközelebb kevesebb cukrot teszek majd bele.

Csokis töltelékhez:
  • 25dkg margarin (én vajat használtam)
  • 25dkg porcukor
  • 1 csomag kakaópor
  • 2 csomag vaníliás cukor
A kakaót a cukrokkal és az olvasztott vajjal jól összedolgozom és ezt is félreteszem.

Ez is elég édes, így legközelebb csak 18dkg porcukrot teszek majd bele. (Szerintem bőven elég)

Diós töltelékhez:
  • 25dkg darált dió
  • 1 ek fahéj
  • 1 ek kakaópor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 1 egész citrom reszelt héja
  • 20dkg kristálycukor
A hozzávalókat összekeverem és félreteszem. Szintén túlságosan édes,  elég bele a fele cukor mennyiség. 

Ennyi idő alatt már megkelt a tészta. Mivel ebből az adagból két hatalmas tepsire való kalács jön ki, így először is megfelezem. Az egyik felét sodrófával lisztezett gyúródeszkán közepes vastagságúra nyújtom (3cm). Késsel 3 felé vágom,  kb 15cm-es vastagságú csíkokra. 
A három különböző csíkra, rakok a 3 különböző töltelékből (de csak a felét, mert még van egy adag tésztánk). Majd feltekerem a csíkokat és így 3 rudat kapunk. A 3 rudat egymás mellé helyezem és összefonom őket. Belerakom a tepsibe és tojásfehérjével lekenem. Majd 160 fokos előmelegìtett sütőbe aranybarnára sütöm. 
És ezt megismétlem a maradék tésztával is.


A képen látható kalács,  csak fél adag...hát nem mondom elég bőséges lett. De az biztos, hogy még 3 nap múlva is isteni finom puha volt. Nekünk egyedül a tölteléket voltak túl édesek, de legközelebb kevesebb cukorral már tökéletes lesz:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése