2013. március 14., csütörtök

Epres csupa csoki torta

Ezt a receptet egy blogon olvastam és mivel imádom a csokis dolgokat gondoltam megsütöm. Kicsit változtattam rajta, mert túl töménynek találtam (ezért tettem bele epret is).

Hozzávalók tésztához:
  • 150 gramm cukor
  • 60 gramm cukor a fehérjéhez
  • 263 gramm liszt (-3 ek kakaó, ha kakaós a tészta)
  • 1,15 dl tej
  • 1, 15 dl olaj
  • 3 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só

A lisztet a sütőporral, egy csipet sóval és a kakaóval összekeverjük.
A fehérjét a kevesebb cukorral kemény habbá verjük. 
A sárgájàkat a cukorral habosra keverjük,  majd hozzá öntjük a tejet ès az olajat (apránként).
Ezután apránként hozzá keverjük a lisztes keveréket, majd végül beleforgatjuk a tojásfehérjét. Kivajazott vagy sütőpapìros formában öntjük. Én most fél gömb alakú formába töltöttem. 

175 fokra előmelegìtett sütőbe tesszük, kb. 50-60 percre. Tűpróbàt végezzük,  mert a közepe elég nehezen sül. 

Mikor elkészült érdemes sütőpapìrra kiborìtani és úgy hagyni kihülni, mert sütèskor akarva akaratlanul is felpúposodik a közepe. Ìgy viszont a saját súlyától visszamegy és mindkét fele szèp egyenletes lesz.

Hozzávalók a krémhez:
  •  4 tojás
  • 180 gramm cukor
  •  1 vanília kikapart bele vagy 2 csomag vaníliás cukor
  • 230 gramm hűtőből kivett vaj
  • 250 gramm jó minőségű étcsokoládé
  • 40 gramm kakaópor
A tojásokat a cukorral alaposan elkeverjük és addig hevìtjük egy lábasban,  míg a cukor el nem olvad (alacsony lángon,  nehogy összekapja a tojásokat).
Ezután robotgèpbe öntjük és kihülèsig habot verünk belőle (kb. 15 perc). Ezután a hűtőből kivett vajat belekockàzzuk (természetesen a gép mèg dolgozik). Ne ijedjünk meg, hogy nem olvad el teljesen, majd a meleg csoki elolvasztja.
Az étcsokoládét a kakaóval vìzgőz felett megolvasztjuk és csomómentesre keverjük, majd óvatosan a tojásos habhoz keverjük folyamatos keverés mellett. 
Szobahőmèrsèkletem picit pihentetjük, hogy összeálljon és már kenhető is.

 A tortát 3 részre vágtam, megtöltöttem a krémmel és minden szint tetejére raktam epret.

Majd a maradék krémmel bevontam a külsejét és eperrel díszítettem.

Aki szereti a csokis dolgokat, az szerintem imádni fogja. Az eper hozzáadása jó választás volt, de szerintem isteni lehet még áfonyával,  ananásszal vagy bármilyen gyümölccsel vagy azok kombinációjàval :) 
Remélem a képek alapján méginkàbb kedvet kaptok!  :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése